George Galloway- en velsignelse eller trussel for britisk politikk?

George Galloway har tidligere representert Labour i parlamentet i 37 år. Han ble ekskludert av Tony Blair/Labour i forbindelse med motstanden mot krigen i Irak. Jeg har fulgt med på George Galloway nå og da de siste to årene. Han har vært en tydelig stemme mot Vestens engasjement i Ukraina. Det han sa etter massakren i Israel 7. oktober ble for drøy kost for meg. Da avskrev jeg ham, men der var jeg for tidlig med å avskrive ham. Han vant en sensasjonell valgseier sist uke.

Det politiske establishmentet i Storbritania ble så forferdet at statsminister Rishi Sunak holdt en tale utenfor nummer 10 Downing Street, noe som bare skjer unntaksvis. Eksempler kan være kriger og kongens død. Rishi Sunaks dramatiske tale etter at Galloway hadde vunnet suppleringsvalget i Rochdale etter at et parlamentmedlem døde, er svært interessant. Galloway er bare én person i parlamentet, men han er talefør. Han er en dyktig retoriker. Han kan produsere onelinere på rekke og rad. Han er mot kriger og han forakter det britiske politiske etablishmentet. Han sparer ikke på karakteristikkene om Rishi Sunak. Han sier rett ut at han forakter Rishi Sunak. Sterke ord.

Valgskredet i Rochdale var sensasjonelt. Galloway fra et nytt parti fikk flere stemmer enn Labour, de konservative og de liberale til sammen. Den som kom på annenplass var en uavhengig kandidat. Det er derfor forståelig at de store partiene er sjokkskadet. De tapte stort i Rochdale. George Galloway er nå medlem av parlamentet. Et posisjon han hadde for Labour i 37 år. Han kommer til å bli en viktig stemme. Jeg er selvsagt ikke enig med ham i flere saker, men for britene kan det være bra med en talefør motstemme. Faktisk kunne vi trengt en tilsvarende person i det norske stortinget. Norge har i likhet med Storbritania fått en politikerklasse som gjør at det er liten forskjell på de store partiene. Med George Galloway vil den politiske freden i britisk politikk være over. De har fått en retorisk sterk utfordrer. George Galloway er fullstendig klar over at han bare har denne makten til neste valg, men kanskje blir han gjenvalgt på sin nye plattform, det nye partiet for arbeidere. Dette er noe helt annet enn Kystpartiets nylig avdøde Steinar Bastesen som utfordret makten på en mild måte,stekte “kvalburgere” og snakket slik at vi nesten ble glad i ham. George Galloway er en forarget utfordrer i britisk politikk. Han har ordene i sin makt. Jeg tipper også at mange vil se enda mer kritisk på statsminister Rishi Sunak etter Galloways rå karakteristikker om ham. De er hinsides uhøflige, men kanskje en nyttig medisin i møte med et politisk system som for ofte glemmer folket de representerer. Noe som heller ikke er ukjent i Norge i senere år- der stadig flere politikere synes mer og mer konforme og opportunistiske.

Åse Thomassen

Tlf. 46512397

E-post: asethomas@gmail.com

Author: Åse Thomassen

Samfunn Lederskap Retorikk Faglige innspill på flere områder. Samfunn, organisering og ledelse. Siste publiserte bok er Krigsspillet Russland- Ukraina. Phone + (47) 46 51 23 97 .

Leave a comment